tran norweski

Tran norweski

W okresie jesiennym i zimowym wzrasta ryzyko zachorowań grypopodobnych oraz przeziębień. Spadek odporności, podatność na infekcje i mnogość wirusów atakujących organizm sprawiają, że ludzie zaczynają szukać sposobów, które uchroniłyby ich przed chorobami. Szczególnie odnosi się to do dzieci, które ciężej niż dorośli znoszą wszelkie przeziębienia, a skutki uboczne zwykłej infekcji przerażają rodziców.

Jednym ze sposobów podnoszenia odporności jest stosowanie tranu, którego właściwości zdrowotne są powszechnie znane. Tran cechuje się dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3 i Omega-6, zawiera również witaminy D, A i E. Dzięki temu pozytywnie oddziałuje nie tylko na układ odpornościowy, ale również na wzrok, rozwój i pracę mózgu, układ krwionośny oraz zdrowe kości, szczególnie w okresie wzrostu.

tran norweski
Tran jest koncentratem oleju uzyskiwanym z wątroby ryb, należących do gatunku dorszowatych. Jego ojczyzną jest Norwegia, gdyż to właśnie tam produkowany był już tysiące lat temu i wykorzystywany do różnych celów. W tym kraju odkryto także właściwości zdrowotne tranu i opracowano recepturę, na bazie której produkowany jest współczesny tran dostępny w aptekach.
Tran norweski jest najbardziej pożądanym rodzajem tranu, gdyż budzi największe zaufanie odnośnie sposobu produkcji, jak i jakości.
W sprzedaży dostępne są preparaty dedykowane zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Dla dzieci polecany jest tran w płynie, którego smak wzbogacany jest dodatkowo owocowym aromatem, zachęcającym do spożycia. W aptekach można także znaleźć żelki w kształcie rybek, które posiadają takie same właściwości, a swoim zabawnym wyglądem skłaniają dzieci do ich przyjmowania.
Z kolei dla dorosłych stworzono kapsułki, których skład zapewnia zbilansowaną dawkę tranu, odpowiednio dostosowaną do wieku.
Reasumując, w okresie przejściowym warto wspomagać swój organizm i chronić go przed atakiem wirusów i bakterii, które powodują infekcje. Tran jest najbardziej naturalnym i bezpiecznym preparatem, którego działanie zdrowotne jest udowodnione.